You are here:   Home Други Анализи и коментари Двете лица на Гари Родригес

Двете лица на Гари Родригес

Вторник, 05 Ноември 2013 21:14
Със сигурност Тодор Батков и Тони Здравков малко или много съжаляват за това, че под влиянието на емоциите се изказаха неподготвени минути след дербито с ЦСКА. Собственикът се закани да реже живо месо, а треньорът сподели, че Гари Родригес никога няма да се научи да бъде колективен играч.

Няколко дни по-късно всичкото месо си е по кокалите и Батков все още не е отрязал нищо. А и едва ли ще го направи, защото това няма как да стане най-малкото от юридическа гледна точка. Знаем, че Левски изобщо няма излишни пари да плаща неустойки на изгонени некадърни играчи.

Онзи ден Гари Родригес опроверга треньора си. Само за 90 минути видяхме компилация „Най-доброто от Гари Родригес“. Вярно, че съперникът не бе от първата половина на таблицата, но все пак холандското крило на Левски показа, че в никакъв случай не трябва да бъде обект на крайни оценки. Дали е плажен играч, или пък просто е самоук – тези категоризации не са признак на здрав разум. Някак си не сме склонни да смятаме, че за десетина дни някой е обяснил на Гари Родригес всички тайни на комбинативния футбол. Срещу Пирин Гоце Делчев той поне два пъти подаде топката на свой съотборник в моменти, в които можеше или да продължи да си меша като в махалата, или да отправи удар.

На всичкото отгоре Родригес изглеждаше и с поне два карата по-качествена усмивка от безразличната физиономия, която виждахме напоследък. Бързакът има защо да бъде разочарован от футболното си развитие в Левски. Той е на „Герена“ от по-малко от една година и за този период от време му се наложи да пренастройва играта спрямо изискванията на цели четирима треньори и да спазва правилата на цели трима спортни директори.

Родригес бе докаран от Илиан Илиев, после работи с още по-дребния Ники Митов, след което рязко трябваше да вдигне погледа нагоре с високите Славиша Йоканович и Тони Здравков. Вероятно в кариерата си в Холандия Гари не е работил сумарно с толкова много треньори и ръководители. Всичко това няма как да не се отразява на играта и настроението на младия играч. Един наставник иска такава игра, друг онакава игра, третият сменя схемата и иска нещо съвсем различно. Това се отнася и за другите играчи на Левски, но случаят с Гари е различен, защото той е млад и при него има материал за работа. Това, че Родригес не може да бъде колективен футболист, се оказа много лоша прогноза и в никакъв случай не биваше да излиза от устата на треньора, който е отговорен за играта на въпросния футболист като част от поверения му отбор.

Появата на второто лице на Гари Родригес съвпадна с информациите, че заплатите в Левски се бавят, макар и за малко, а отчитаме наличие на глоби и липса на премии. Възможно е футболистът да мени настроението си и оттам ефективността по подобие на Мишел Платини, който след първия ден на забавяне на парите става гръмоносен облак и това се отразява и на играта му. Но е факт, че Гари може да бъде усмихнат, да играе с настроение, да е от полза за отбора, да атакува, да финтира, да подава, да бележи… Всичко това видяхме в неделя на „Герена“, а Тони Здравков със сигурност вече има друго мнение за Родригес, пък Батков едва ли ще включи в „живото месо“ и Гари.

Добави коментар

Защитен код
Обнови