You are here:   Home Други Олимпийски игри Ванкувър 2010 Алексей Гришин донесе първо злато за Беларус

Алексей Гришин донесе първо злато за Беларус

Петък, 26 Февруари 2010 09:05

Алексей Гришин спаси честта на Беларус на зимните олимпийски игри във Ванкувър. Състезателят спечели златния медал в ски-свободния стил за мъже. Той записа 248.41 точки (120.58, 127.83) и изпревари само с 1.20 американеца втория в класирането - Джерет Питърсън.

 

Състезанието бе много интересно и интригуващо. Сребърният медалист направи най-сложния скок на цялата олимпиада, но неговия слаб първи опит не му позволи да се бори за златото.

Надеждие за Беларус за злато силно намаляха след като лидерът в класирането за Световната купа Антон Кушнир отпадна изненадващо в квалификациите. Гришин, който бе бронзов медалист от Торино 2006, се оказа единствената надежда за Беларус. Алексей обаче направи два успешни опита и след две гладки приземявания триумфира със златния медал.

Питърсън, известен с прякора "Бързака", спечели невероятните 128.62 точки за изпълнението на трик "ураган", в който състезателят се извърта пет пъти в три салта. С този опит за него остана среброто, а бронзът отиде при китаеца Чжунцин Лю, който записа 242.53. Скокът на Лю заслужи поне един медал за Китай, след като други двама негови сънародници също попаднаха в топ 10.