You are here:   Home БГ Футбол Отвори очи за реалността Истинската трагедия на българския спорт!

Истинската трагедия на българския спорт!

Понеделник, 11 Октомври 2010 20:47

Тези дни се замислих за битката при Дойран. За уникалния устрем, който са имали всички българи по онова време. Без значение на възраст, длъжност, местоживеене и произход, всеки е бил на фронта и се е бил рамо до рамо с човек, който едва ли би познавал, ако не е била войната. С една дума – тогава българският народ е бил обединен от една кауза и е бил готов на всичко за да я постигне.

В днешно време може би единственото нещо, което е способно да ни обедини е футболът. Нито членството в ЕС или НАТО, нито някоя партия може да постигне това, до което е достигнал цар футбол. Единствено когато играе националния ни отбор по футбол, българинът се обединява, без значение дали е син или червен, дали е от София или провинцията, дали взема 500 или 5000 лева. Когато родните национали излязат на зеления килим, за поне 90 минути се чувстваме малко по-задружни и не толкова злобни. А ако, дай Боже, победим някой силен отбор, еуфорията е пълна и всеки забравя за милионите си проблеми, породени от тежкия ежедневен живот. За какво ви говоря всичко това? Говоря го, защото в момента едно от малкото неща, което може да зарадва и обедини българина, е футболът. А той тъне в мизерия…

Тези дни Лотар Матеус бе назначен за национален селекционер. Това повдигна настроението ни и отново започнахме да мечтаем за терените на Украйна и Полша, макар и със свито сърце. Дори постигнахме първата си победа за календарната 2010 година. Промяната (друг въпрос е дали тя не е частична) е налице, защо да не помечтаем за едни по-добри резултати?

Стоп! Да се върнем в реалността. Лотар Матеус не е магьосник и няма да оправи футбола ни. И Жозе Мориньо или сър Алекс Фъргюсън да бе дошъл, отново нямаше да сме на европейско. Просто действителността в българския футбол е такива. В момента националният ни отбор в е пъти по-добър отколкото българския футбол като цяло. Да започнем от това, което знае всяко хлапе – базите са едно от най-важните неща в спорта. Екип на SportaBg.com обиколи стадионите в София за да види моментното им състояние. Посетихме всичките 7 стадиона в София и останахме потресени! Една европейски столица, на държава членка на европейския съюз няма нито един стадион на добро европейско ниво. Реално погледнато, единствено националният стадион „Васил Левски” е на някакво що-годе добро ниво и дори е оценен с „категория 4” от УЕФА, която е максималната за спортни съоръжения. Съвсем скоро обаче това няма да е така, когато влезе в сила изискването целият стадион да е покрит за зрителите.

Каква е ситуацията с базите в другите европейски държави? За съжаление, България е може би единствената държава в Европа, в която все още футбол се играе на порутени соц-съоръжения. В Румъния, която почти по всички показатели е на едно ниво с България, се строи нов стадион, който ще е с капацитет от 55 200 зрители, изцяло покрит. Този стадион дори ще приеме финала за Лига Европа през сезон 2011/12! Със сигурност само от това властите в Румъния ще си избият разходите, които са направили за построяването му. Толкова ли е трудно и в България да се направи подобна инвестиция!?

И Румъния далеч не е единствената страна, която се радва на по-хубави спортни бази от нашите. Подобна е ситуацията в Хърватска, Турция, Македония, Латвия, Грузия...все държави, чийто стандарт на живот е близък до българския. Дори една Молдова, където средната заплата е близо 6 пъти по-ниска от тази у нас, има повече от приятни стадиончета като „Зимбру” и „Шериф”. Така че финансовата криза или безпаричието в държавата не могат да бъдат като оправдание.

Затова – БЪЛГАРИНО, СЪБУДИ СЕ! Едно от малкото неща, което може да ни обедини, тъне в мизерия и светлина в тунела не се вижда. Не, не преувеличаваме, това са фактите.

От днес SportaBg.com започва рубриката Отвори очи за реалността”. В нея всяка сряда и събота ще ви представяме софийските стадиони с обширен материал + снимки. Нека осъзнаем реалността и не позволим да замазват очите ни – състоянието на спортните бази в столицата, а и не само, е плачевно.

Aвтори: Иван Кънчев и Николай Младенов

Снимка: Николай Младенов/ SportaBg.com

Още от новата рубрика на SportaBg.com - ''Отвори очи за реалността'':