You are here:   Home Други Архивите са живи СНИМКИ: Изкуството на ЦСКА и Левски

СНИМКИ: Изкуството на ЦСКА и Левски

Събота, 26 Октомври 2013 07:39 Василена Василева

SportaBG.com продължава с поредицата, в която ще ви представи Великото дерби Левски – ЦСКА - големите футболни спектакли и голмайсторите в тях, големите скандали и феърплей, звездите със световно сияние, футболните гении Гунди и Христо Стоичков и още много интересни неща около дербито.

Много наши писатели, поети, критици, художници, артисти и прочие хора на изкуството се възхищават от изкуството на Левски и ЦСКА като симпатизанти на единия или другия отбор, а някои макар да са от Славия, Локото или друг отбор, също имат свои любимци от “сините” и “червените”. Нека им дадем думата:

Григор Вачков: “Макар че съм запален привърженик на ЦСКА, много обичам Гунди. Ама неподозирано много! И всички колеги актьори, които споделят моето клубно увлечение по ЦСКА, го обичат като мене. На пръв поглед това е куриозно – да обичаш най-силния играч на своя съперник, който ти е причинявал толкова неприятности; да признаваш открито, че той надвишава по класа и твои любимци от любимия ти отбор. Но, от друга страна, това е съвсем естествено, защото Гунди прави футбола неподражаемо изкуство, а както знаем, истинското изкуство има чудесното свойство да покорява, да принуждаваха хората да вдигат ръце и да се “предават” пред неговото неповторимо излъчване. Имал съм щастие наведнъж да разговарям с Гунди – той е такъв събеседник, какъвто всеки би си пожелал!”

Юлиян Вучков: “Онзи ден гледах един клип с голове на Стоичков в “Барцелона” – ами то е истински театър, братко! Истински театър! За мен Гунди и Стоичков си остават върхове, макар да не задължавам никого с мнението си, защото се смятам за футболен дилетант.”

Иван Яхнаджиев: “В момента правя портрет на Гунди по случай 50-годишнината от рождението му и във връзка с предстоящите изяви на фондация “Георги Аспарухов-Гунди”. Ще подаря портрета, който рисувам, на фондацията. Правя го по памет, но не съм затруднен, защото за хубаво няма забрава, а Гунди е наистина незабравима за нашето поколение! Жалко, че младите фенове не са имали щастието да го видят...”

Стефан Данаилов: “Аз съм стар цеденевист, но винаги съм се възхищавала от хубавото, което показват на терена които и да било играчи от двата тима – Якимов и Гунди, Патрата и Иван Колев, Сираков или Стоичков и тъй нататък – да не изреждам всички “звезди”, че те са толкова много...”

Руслан Райчев: “Гунди дойде на един спектакъл, седна на първия ред по средата, както винаги, тъй като аз му осигурявах “запазеното място” и... оркестрантите вместо в мен, започнаха да гледат в него. Какво да се прави, и той беше диригент, и при това какъв?”

Любомир Кабакчиев, Васил Стойчев и други майстори на спорта и.... театъра!

Георги Калоянчев: “Аз в началото бях запален цеденевист, но после станах още по-запален левскар, и то най-вече благодарение на този вълшебник Гунди. Артистът на зелената сцена, Георги Аспарухов, или както народът казваше Гунди, беше едно явление в нашия спорт. Естетическата наслада, която човек добива, когато го гледа на зеления терен, не отстъпва на естетическата наслада, когато гледаш една Мая Плисецкая. Гунди беше виртуоз, беше магистър, до мозъка на костите си професионалист. Аз сто пъти съми си мислил следното: големият актьор на сцената в една пиеса има три-четири момента, които ще ги изиграе блестящо. Така и Гунди: може и само три-четири момента да играе в един мач, но така ще ги направи, че няма да ги забравиш до края на живота си. Когато съм бил на мачове с негово участие, винаги съм изпитвал наслада и удовлетворение. Той беше красив в играта си, при всяко топка, която поемаше и подаваше, показваше една непозната до негова поява грациозност...”

Дончо Цончев: “Двубоите между ЦСКА и Левски наистина заслужават едно специално изследване. Мисля, че би могло да се направи и един многотомник с портрети на най-големите “сини” и “червени” звезди – Гунди и Патрата, Якимов и Иван Колев, Сираков и Стоичков – и т.н., и т.н. много са – затова многотомник!”

Георги Джубрилов: “ЦСКА и Левски, както и да го усукваме, са върховете на нашия футбол. Гунди и Стоичков – също!”

Футболният тим на артистите, предвождани от Стоянка Мутафова и Георги Парцалев!

Статията е изготвена с помощта на книгата "Великото дебри Левски - ЦСКА" - Георги Тодоров 1994г.

Добави коментар

Защитен код
Обнови