You are here:   Home Други Архивите са живи ВИДЕО: Футболният свят се прости с Еузебио

ВИДЕО: Футболният свят се прости с Еузебио

Неделя, 05 Януари 2014 11:27 Василена Василева

Тази сутрин новина натъжи футболния свят. Стана ясно, че Еузебио е починал. И не само Еузебио, а една легенда.

Колко от вас познаваха този човек преди днешния ужасен ден? Това няма значение. Всеки, който знае за Еузебио или днес е прочел в интернет пространството, ще разбере колко много е дал този човек на футбола.

Еузебио е една от знаковите фигури в европейския футбол през 60-те години. Припомняме ви, че именно той вкара гола за Португалия на полуфинал срещу Англия на световното през 66-а, когато отборът от Острова печели и в крайна сметка стига до световната титла. Колкото до успехите му с Бенфика, той е печелил 10 пъти португалското първенство, както и 5 пъти купата на страната. Отборът му печели и КЕШ, а легендарния Еузебио остава в отбора цели 15 години. През 1965 г. пък печели приза Най-добър играч в Европа.

Колкото до биографията му, той е роден на 25 януари 1942 г. в Мапуто, Мозамбик, познат е само като Еузебио, и е получил прякорите Черната перла и Черната пантера.

Играта му ще се запомни със скоростта, бързия дрибъл и изключително силния и точен удар с десния крак. Еузебио е бил португалски шампион по спринтовите дисциплини 100, 200 и 400 метра за младежи до 19 години.

Почивай в мир!

Добави коментар

Защитен код
Обнови