You are here:   Home Моторни Рали Рали България 2011 през погледа на Тодор Славов

Рали България 2011 през погледа на Тодор Славов

Четвъртък, 07 Юли 2011 15:52 Дневник

Пилотът на "Булбет рали тим" Тодор Славов описа отсечките от предстоящото 42-о издание на рали "България" пред "Дневник".

Най-голямото българско състезание ще се проведе между 8 и 10 юли, като включва десет специални етапа с обща дължина 258 км. Церемониалният старт ще бъде в петък вечерта в Боровец, а състезателните дни остават събота и неделя със съответно шест (164 км) и четири (94 км) отсечки.

В събота пилотите ще минат по два пъти "Траянови врата", "Любница" и "Сестримо", докато в неделя отново два пъти ще трябва да преодолеят "Мухово" и "Славовица". Новост в маршрута е обединяването на "Сестримо" и "Белмекен" в един етап, което се прави за първи път.

"Като цяло в тази конфигурация на рали "България" се използват основно две отсечки, които се карат по два пъти в двете посоки. Третата "Сестримо" се кара само в една посока", обясни Славов.

"Представянето във всички етапи ще бъде много важно, защото са с голяма дължина. Всяка грешка или спукана гума ще коства много време, а това струва скъпо. Това важи в пълна сила за "Сестримо", допълни най-добре класираният българин в Световния рали шампионат (WRC), който в събота ще стартира с познатия си "Рено Клио R3". Ето и неговото описание на състезателните етапи:

1/4. "Траянови врата" - 18.72 км
Това е най-бързият етап в състезанието, който в българския шампионат по принцип минаваме като "Магистрала". Има само един бавен участън от 2-3 км, след който се навлиза в много високо темпо.

(Вторият ден отсечката се кара в обратна посока като "Слаловица" (етап 8/10) с дължина 17.77 км)

2/5. "Любница" - 30.38 км
Това си е "Мухово" на обратно. За разлика от нея обаче тук не заобикаляме Любница, а минаваме през селото. Класически етап за българските ралита. Настилката е лоша - нещо характерно за родните пътища. Трасето е по двулентов път, но при Орлов камък става доста тясно.

(Вторият ден отсечката се кара в обратна посока като "Мухово" (7/9) с дължина 29.45 км)

3/6. "Сестримо" - 33.16 км
Отсечката е най-разнообразна, дълга и трудна в цялото състезание. Първите 20 км след старта са основно на изкачване. Трасето е тясно, с доста неравни участъци, лоша настилка и много фракция. От Белмекен надолу следват 12 км спускане, което е доста интензивно. То е изключително тежко за гумите и спирачките, които често се предават. Най-важно е те да бъдат съхранени. В предишни години карахме "Белмекен" в 22 км, а за миналия сезон и WRC беше удължена до 27 км. Тогава ни беше доста тежко със спирачките, а какво остава сега, когато е цели 33 км.

Добави коментар

Защитен код
Обнови